A sportolók gerincoszlopa avagy hogyan óvjuk meg sportolóinkat

A sportolók gerincoszlopa avagy hogyan óvjuk meg sportolóinkat

Napjainkban nemcsak a sportolók, hanem mind a szellemi és fizikai munkát végzők, vagyis az egész emberiség szenved valamely gerincbetegségben, melynek oka az, hogy a mai napig nem vagyunk tisztában a gerincünket alkotó struktúrák, azon belül is a porckorongok egészségének megőrzésével és regenerálásának megfelelő módjával.

Minden edző és sportoló tudja, hogyan kell fejleszteni a sportban fontos képességeket, mint az erőt, állóképességet, kitartást, gyorsaságot, ezzel szemben nagyon kevés hangsúlyt kap a gerinc és ízületek karbantartása, ami nem feltétlenül az adott sportág specifikus mozgásformáit ölelik fel. Statisztikai adatok tanulsága szerint, sok fiatal sportoló, élsportoló már néhány győzelem után búcsút int sportkarrierjének a gerinc vagy ízületi sérülése miatt. A modern edzéstechnikáknak köszönhetően kiemelkedő sporteredmények születnek és a különleges fizikai és pszichológiai adottságokkal rendelkező sportolók újabb rekordokat tudnak felállítani. Ezek az eredmények szorosan összefüggnek a gerinc és az ízületek állapotával. Meghatározzák, hogy egy sportoló meddig képes akár az élvonalban is maradni és teljesítményét folyamatosan növelni. A gerinc fizikai állapotától nem csak a teljesítmény, hanem az általános egészségi állapot és az aktív tevékenységének időtartalma is függ. Ez igaz a nem sportolókra is. Meg kell nézni azokat az idős embereket, akik nem foglalkoztak gerincük illetve ízületeik állapotával. Egyszerű karkörzések, guggolások vagy előre hajolások (cipő bekötéshez) nehézségeket okoznak. Senki nem így tervezi időskori állapotát.

A gerinc mozgékonysága és terhelhetősége elsősorban a csigolyaközti porckorongok állapotával van összefüggésben. A porckorongoknak a működése a folyadékfelvételi és leadási képességétől függ. Ez a képesség a környező szövetek és porckorongok folyadékdiffúziójában nyilvánul meg, az úgynevezett „szivattyú mechanizmus” alapján. Fizikai illetve statikus terhelésekre a porckorongokból intenzívebben távozik a folyadék, ezáltal csökken a porckorongok magassága. Regenerálódásra nem jut elég idő, mivel jellemzően fizikális illetve pszichés tényezők miatt a porckorongok terhelés alatt maradnak.
Fontos tehát, hogy figyelmet fordítsunk gerincünkre és elsajátítsuk helyreállításának vagy karbantartásának módszereit. De vigyázzunk, mert felkészületlen kezekben ezek a módszerek akár kárt is okozhatnak!
Sportolók esetében a gerinc és az ízületek állapotának karbantartása javítja a teljesítményt, meghosszabbítja a sportban, élsportban maradás idejét. Ennek pozitív következménye, hogy nem egy fizikálisan leépült sportoló vonul vissza, aki feláldozta egészségét a teljesítményéért, hanem olyan ember, aki megőrizte egészségét.

Kriszta több évtizede sportol, a teljesítmény, maximalizmus jellemzi. Példaként olvassátok az Ő történetét, amit megfogalmazott:

„30 éves kor után megjelent a lumbago, izomszakadás, becsípődések, jobb térdben porckopás.
40 éves kor után, erősödő csípőfájdalom jobb oldalon, fokozódó derékfájdalom, jobb láb fájdalma, bokaízületek nagyfokú lazasága, (többszöri ficam mindkét bokánál).
MR felvételen nagyfokú kopás, degeneráció, és amit már a 30-as éveimben megállapítottak, hogy gerincsérv előtti állapotban vagyok és kizárólag gyógytornát és úszást választhatók számomra a sportok közül. Ebből én semmit nem tartottam be. Utóbbi években rászoktam a fájdalomcsillapítókra, ezzel éltem rendszeresen és így futottam, súlyzóztam stb. 2017 év március elején megterhelő szárazföldi edzések és 9 óra ülés után mérhetetlen derékfájdalommal, lábba, ágyékba lesugárzással érkeztem haza Afrikából. Életkedvem a béka feneke alá került. Sem feküdni, sem állni, sem ülni nem tudtam. Injekciók, izomlazitok, ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat szedtem folyamatosan. Pszichésen is magam alá kerültem.
Gerincsérvre gyanakodtam, mint kiváltó ok és interneten tornát kerestem a problémámra, mert nem akartam orvoshoz menni. Ekkor találtam rá Egerben a kínai gerinctornára, kínai masszázsra és egy számomra is ismeretlen Evminov pados tornára. Elpanaszoltam a bajomat Attilának és kértem, hogy segítsen az állapotomon. Az Attila által összeállított program szerint jártam hozzá. Kb. 5 héttel, az akut bajaim után már heti 4 úszás és napi 2-3 km gyaloglás nem okozott gondot. Egyre több volt a fájdalommentes nap. Ilyenkor még a lágyékba sugárzó fájdalom is megszűnt. Attila többször is mondta, attól még, hogy fájdalommentes az még nem egy stabil állapot, de ez valahogy mindig elcsúszott a fülem mellett.
Másfél hétre el kellett utaznom és már úgy gondoltam, hogy lassan minden rendben van és akkor újabb hibát követtem el. Olyan gyakorlatokat csináltam, ami miatt újból kezdtek visszatérni a fájdalmak és megint nem bírtam a több órás ülést az autóban.
A fájdalmaim bár korántsem, olyan mértékűek voltak, mint március elején. Folytattam az Attila által összeállított rehabilitációs programot és valami csoda vagy valami történt, mert egyik napról a másik napra visszajavult az állapotom. A kínai torna a masszázs és a padon a gyakorlatok együtt zseniális! Köszönöm!”
                                                                                                                                         Kriszta 48 éves

Az Egerben működő Gerinc mozgáscentrum lehetőséget nyújt minden olyan ember számára, aki aktívan, orvosi beavatkozást elkerülően, kifogásokat (nincs időm, sok a munkám, jó idő van, nyár van, esik az eső, hideg van, fáradt vagyok stb.) mellőzően, ténylegesen tenni akar gerincpanaszainak javulása érdekében.
A meglévő szolgáltatások biztosítani tudják mindenki igényének megfelelő egyéni vagy csoportos gerinc-prevenciós, rehabilitációs testmozgást. Személyre szabott, egyéni rehabilitációs programmal az állapotjavulás felgyorsítható.

A döntés Önnél van!

A sportoló is ember!

Másodpercek alatt dőlt rommá a sportoló nagy álma. Ami ezután történt mindenkit megdöbbentett – VIDEÓ

Forrás: Vyacheslav Evminov; Az Evminov módszer /Egészséges gerinc egy életen át/

podium