Miben különbözik a WuShuang Daoyin (kínai gerinctorna) a többi gerinctornától?

Miben különbözik a WuShuang Daoyin (kínai gerinctorna) a többi gerinctornától?

     A DaoYin (ejtsd: Taojin) “energia-vezetést” jelent, és a mozgás- légzésgyógyászat körébe tartozik.
A hagyományos kínai orvoslás szerint az ember testét több csatorna illetve hálózati rendszer szövi át, amelyet meridiánoknak neveztek el. Ez a csatorna illetve hálózati rendszer teszi élővé a testet, mindent mindennel összeköt. Létét a nyugati orvoslás nem nagyon akarja elfogadni, miközben bizonyítása több szinten is megtörtént. Ezen a csatornarendszeren keresztül terjed a qi (csi) minden formája, a jó és a rossz is egyaránt.

  Nyugati szövegekben gyakran alkalmazzák a qi fordítására az energia, életerő, lélegzet, fuvallat szavakat. Alapvetően egy folyamatosan mozgó, erős eszencia, anyag, életerő, ami mindenhol jelen van, nem csak a testben. Nem lehet látni, csak érezni. Nélküle nincs élet. Az emberi testben főként a belső szervek (zang-fu szervek) élettani funkcióját jelenti. A qi akkor bőséges, ha a belső szervek közül a tüdő, a lép, a gyomor és a vese élettani funkciói normálisak, ami tápláló vért is eredményez. A qi és a vér között viszont szoros ok és okozati kapcsolat van.

„A vér qi-ből keletkezik, a qi mozdítja előre a vért, a qi megtartja és stabilizálja a vért, a vér a qi anyja.”

   A légzéssel összekötött Daoyin gyakorlatok a testben megindítják a qi és a vér áramoltatását, melynek következtében a testben lévő krónikus feszültségek, energiaelakadások, évek alatt felhalmozódott mérgek kioldódnak, illetve kitisztulnak a testből.
A torna a gerincre fókuszál és csigolyaszegmentumonként mozgat át. A gyakorlatok mozgatják és átjárhatóvá teszik a meridiánokat, mely következtében a qi és a vér eljut mindenhová.

„Ha a máj kap vért, a szem lát, ha a láb kap vért, tud lépni, ha a tenyér kap vért, tud szorítani, ha az ujjak kapnak vért, tudnak fogni.”

A feszes csigolyaszegmentumokból és izmokból eredően a qi nem tud szabadon áramolni és azokon a területeken, ahová a qi és vér nem jut el, fájdalom jelenik meg, illetve hosszú távon valamilyen elváltozás alakul ki.

“Ami nem mozog az fáj, ami fáj az nem mozog.”

   A torna mobilizáló és nyújtó gyakorlatai segítik a qi szabad áramlását, nyújtják a meridiánokat és eltakarítja a létrejött elakadásokat, ezáltal megszüntetve a fájdalmat.

   A kínai orvoslást meghatározó holisztikus szemlélet, amely az emberi testet tökéletes egységnek tekinti, ahol minden egyes rész összefügg a másikkal, nem hagyja figyelmen kívül az élettani szempontokat sem, amelyek egymástól szét nem választhatók.
A gyakorlatok nem csak az izmokra, csontokra hatnak, hanem a belső szervekre is. A gerincünket alkotó csigolyák között kilépő idegek egy-egy belső szervhez kapcsolódnak. A kilépő idegek összenyomódása esetén a beidegzési zónájában az ingerület vezetés romolhat, ami belső szervi problémákhoz vezet.
Pl. gyomor esetében kellemetlen érzést, gyomorégést, kínzó fájdalmat tapasztalunk, idővel a fájdalom fokozódik, emésztési zavarok lépnek fel. A beteg orvoshoz fordul és elkezdődik a különböző vizsgálat, gyomortükrözés, gyógyszeres kezelés, ami átmeneti javulást ugyan eredményez, de nem a kiváltó ok kerül megszüntetésre. A beteg visszaesik, betegsége súlyosbodik, szervezete végzetesen legyengül. A kiváltó ok a háti csigolyák tornáztatásával, mobilizálásával a kellemetlen következmények megelőzhetőek lehettek volna. Minden ilyen esetben javasolt figyelembe venni a gerinc lehetséges kóros elváltozásait is és párhuzamos terápiát folytatni.

   A Pódium Tánc- és Balettiskolán belül működő Gerinc Mozgáscentrum hatékony megoldást nyújt a hát hibás terheléseinek korrekciójában a Gerincjóga és a kínai gerinctorna mozgáskészletével. Az előbbi egy modern mozgásterápia hatha jógával, utóbbi egy több mint 2500 éves tapasztalati múlton alapuló mozgás- és légzésgyógyászat elemeit öleli fel.
Ne várd meg, míg helyrehozhatatlanná válik az állapotod, indulj el, csak az első lépés az, ami nehezebb. Várlak a Gerinc Mozgáscentrum óráin, szolgáltatásain.

Az alábbi linken keresztül ismerheted meg a Gerinc Mozgáscentrum további szolgáltatásait.
Link: http://podiumtanc.hu/gerinc-mozgascentrum/

podium