Protokollos masszázsok a nyak és derékfájdalmakra

Protokollos masszázsok a nyak és derékfájdalmakra

Embertársaink többsége nap mint nap szenved nyak, illetve derék területét érintő fájdalmaktól, mozgáskorlátozottságtól és esetlegesen neurológiai tünetektől. Többen végig járják az egészségügy nyújtotta terápiás kezeléseket – amelyek jelentős többsége napjainkban is messze le van maradva hatékonyságban több „alternatívnak” nevezett módszerek eredményességétől – és sokszor eredménytelenül vagy csak minimális állapot javulást érnek el. Legvégén aztán azzal szembesülnek, hogy közlik velük, „próbáljanak meg vele együtt élni, és ha fáj, vegyen be fájdalomcsillapítót”. A terápiák jellemzően kb. 15-30 percig tartó izomlazító masszázs, amelynek hatékonysága több esetben masszőr függő, csoportos tornák, és ha van egy kis szerencsénk, akkor valamikorra sikerül egyéni gyógytornára is időpontot kapni.
Az elhanyagolt egészségi állapot, a rosszul megválasztott terápiák eredménye, olyan élethelyzetet eredményezhet, amely akár egy munkakör betöltését, munkahely elveszítését is okozhatja. Itt különösen a gerinc degeneratív elváltozásai lopakodnak alattomos módon, amelyet nem veszünk komolyan. Az első becsípődések villanykapcsolóként szolgálhatnak, amit 2-3 nap alatt kihever az ember, pedig az már egy előjel. A több órás statikus testhelyzetek (pl. ülés számítógép előtt), helytelen emelések, túlzásba vitt sportolás stb. nyaki, illetve deréktáji panaszokban nyilvánulnak meg, amely leggyakrabban eredményezhet porckorong sérv (gerincsérv) okozta ideggyök gyulladást, majd a kilépő ideg funkció zavarát. A szervezet védekezik és izomfeszülést okoz.

A nyaki problémák hátterében leggyakrabban a túlzottan feszes izmok és a nyaki gerinc szakasz elváltozásai állnak. Klinikai megfigyelések bizonyítják, hogy a fejfájások jelentős részét a nyak izomzatának nem megfelelő állapota okozza. A nyak izmai között szövevényesen elhelyezkedő idegszálakat és érhálózatot a túlzottan feszes izmok nyomás alatt tartják, amelyekre az idegek fájdalommal reagálnak, keringési zavarokat produkálnak, a csontos képleteket elhúzzák.
A derékfájdalmak hátterében is szoros összefüggés mutatható ki az izmok tartós feszülésével, az ülőideg nyomás alá helyeződésével. Az izmok tartós összehúzódása – ami önmagában is már fájdalmas lehet – mozgáskorlátozottságot eredményez.

Dr. Papp János Phd. hagyományos kínai orvos által kifejlesztett egyedülálló módszerek az úgynevezett protokoll eljárások ötvözik a modern nyugati osteopátia, és a hagyományos kínai orvoslás manuálterápiás módszereit. A meghatározott sorrendben végzett lazító és nyújtó fogások, valamint a kinesiotape és a fülakupunktúra együttes alkalmazása biztosítja a gyors és eredményes állapotjavulást.

A nyakprotokoll szerves részét képezi a vállak, a karok, a nyak, a mellkas, valamint a tarkó, a derékprotokoll pedig az alsóvégtag, csípő, farizmok, gerinc melletti izmok és a hasizmok szakszerű masszázsa, illetve kimozgatása.
Mindezen területekre a protokollos eljárások komplex módszert tartalmaznak, amelyet lépésről lépésre alkalmaz a hozzáértő terapeuta, és így a kb. 1,5-2 órás folyamat végére egy teljesen kilazított terület hozzájárul az állapot javulásához.

Miután az izmok egymással összefüggésben vannak, ezért például egy nyaki protrúziónál nem elég csak az adott területet kilazítani. Az esetlegesen hozzá tartozó vádli, karok, ujjak kilazítása is ugyanannyira fontos kell, hogy legyen.

A protokollos eljárások több módszert (TuiNa, Craniosacral, Dorn, Kineziotape stb.) ölelnek fel, amelyek nem azonosak az egyszerű lazító, wellness típusú masszásokkal. A protokollos masszázsok célja az öngyógyító folyamatok aktiválása, a fájdalom a mozgáskorlátozottság csökkentése, megszüntetése.

Egerben a Gerinc mozgáscentrum szolgáltatási között megtalálhatók ezek a nem hétköznapi protokollos masszázsok.

podium