Serdülőknek kínai gerinctorna

Serdülőknek kínai gerinctorna

Társadalmi és gazdasági szempontból nagy jelentőséggel bírnak a mozgásszervi betegségek. Betegségcsoportok tekintetében a nemzetközi illetve magyar statisztika is a harmadik helyre sorolja. A nyaki és derékfájdalmak miatt a keresőképes lakosság nagyon sok napot tölt otthon, ami a munkaképességen túl jelentősen befolyásolja az emberek életminőségét, társadalmi és szociális helyzetét.

A technikai fejlődés jelentősen megváltoztatta életmódunkat, egész napos számítógép-rabság után önként vonulunk a televízió kalodájába, a tömegközlekedés, vagy az autóhasználat pedig elkényelmesítette az embereket és ez hozzájárul a testmozgás leszoktatásához. Civilizált társadalmunkban egyre nagyobb gazdasági és társadalmi terhet jelentenek a degeneratív gerincbetegségek, amelyeknek „kedvez” az ülő életmód és amely már gyerekekre is jellemző. A számítógép és okostelefon korában a mai gyerekek számára az ülés lett a szórakozás. Megfigyelhető az élet különböző területein – akár utazás közben a buszon, metrón, különböző helyeken való várakozások alkalmával – az előre hajtott fejtartás vagy a domború háttal való ülés, amely pozíciók rögzülése és hosszabb időn keresztül történő „végzése” melegágya a későbbi gerincpanaszoknak, betegségeknek. Ma a gyerekek 60-80 %-ának nincs rendben a gerincük. Többségük tartáshibás, melyből később különböző kopások alakulnak ki. Az elmúlt 20 évben a fiatalok gerincbetegségei megötszöröződtek.

A mozgás leépülése életmódunkból jelentősen gyengíti a fittség érzetét, ami a mindennapi hangulatunkra is hatással van. Ez a fajta életmód zsugorítja izmainkat, izomegyensúly- illetve biomechanikai felborulást okoz, aminek következtében a csontvázrendszer is túlterhelődik. A hát meggörbül, a mellkas lelapul, beesik, a vállak lesüllyednek, melynek leglényegesebb következménye a derékszakasz görbületének eltűnése és ezen a szakaszon a porckorongok fokozott terhelés alá kerülnek. Ez a görbe testtartás nem csak a testet teszi tönkre, de hatással van az ember személyiségére is.
Az éremnek van viszont egy másik oldala is, a túlzásba vitt testmozgás. A kondicionáló sportok mikrosérüléseket eredményezhetnek. A gerinc már meglévő disztorziói mellett a nem szokványos megerőltetés mikrotraumákhoz, bevérzésekhez, kisízületi túlterheléshez vezet.

A szakirodalom szerint a legfontosabb volna a megelőzés, amelynek minél korábban el kell kezdődnie. Az iskolai testnevelésben szükség volna egy olyan mozgásanyag meghonosítására, melynek rendszeres, éveken át történő végzése, automatizálja és fenntartja a gerinc biomechanikailag helyes használatát. Kérdés az, hogy a jelenlegi testnevelés, gyógytestnevelés be tudja-e tölteni ezt a szerepet, amikor forráshiányokról hallunk és nincsenek meg a tárgyi feltételek. Mindezek mellett maguk a testnevelő tanárok, akik nagyon sokat tanulnak mozgásról, anatómiáról és élettanról, nem a gerincre vannak specializálódva, mert az külön ismereteket kíván.
Itt léphetnek be másodlagos megelőzés célzattal az ún. gerinciskolák, amelyek túlmutatnak az iskolai testnevelésen és egy életre szóló prevenciót kínálnak már fiatal serdülőkortól.

A Pódium Tánc- és Balettiskolán belül működő Gerinc mozgáscentrum mozgásrepertoárja teljes mértékben ki tudja szolgálni azt a prevenciós szükségletet, amely szükséges a gerincbetegségek megelőzésére. A torna mozgáskészlete a Hagyományos Kínai Orvosláson alapszik. Ez a gerinctorna egyedi mozgásrepertoárjával tartja karban a gerincet és mindezek mellett hatással van az ember energetikai rendszerére is. Az elsajátítható gyakorlatok egy egész életen át gyakorolhatók csoportosan vagy magasabb szinten akár önállóan otthoni testgyakorlásként.
Igényekhez igazodva a 12-18 év közötti korosztályúak előtt nyílik meg a lehetőség, hogy csatlakozzanak a korábban indult csoporthoz. A mindennapos testnevelés kiváltható vele, rendszeres óralátogatások leigazolásával.

A teremkapacitására figyelemmel korlátozott létszámú jelentkezést tudunk elfogadni. Érdeklődni: +36703825204 telefonszámon vagy a Gerinc mozgáscentrum-Eger facebook oldalon keresztül.

Helyszín: Pódium Tánc- és Balettiskolában az Eger, Grónay u. 9 szám alatt /régi Három Farkas helyén/

Forrás: http://portal.zmne.hu/download/konyvtar/

podium