Táncművészetért díjat kapott Mirkóczki Zita

Táncművészetért díjat kapott Mirkóczki Zita

Pedagógus nap alkalmából a 30 éves Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöksége több tánc- pedagógusnak ítélt oda szakmai díjakat. A táncszakmában közismert Földi Béla vagy Bakó Gábor mellett Táncművészetért díjat kapott a 26 éve Egerben működő Pódium Tánc és Balettiskola vezetője a Nívódíjas táncpedagógus, Mirkóczki Zita.

Nevezettet kérdeztük a díjjal kapcsolatban és a kultúra fontosságáról.
Mirkóczki Zita elmondta, hogy pedagógus nap reggelén szembesült azzal, hogy Táncművészetért díjban részesült. Előszőr azt gondolta, hogy valaki viccelődik, de mivel a Táncpedagógusok Országos Szövetségének facebook oldalán volt, kezdte elhinni. Lassan jöttek a gratulációk, amik megerősítették benne, hogy valóban ő kapta. Óriási szakmai elismerésnek tartja, hiszen benne van 26 év munkája, több ezer gyermek nevelése közvetlenül vagy közvetetten. Több növendék került ki a Pódiumból és lettek táncművészek, táncpedagógusok, továbbá lokálpatriótaként mindig is Egerért kívánt dolgozni. Ezúton is köszöni az Országos Szövetségnek, hogy értékteremtő pedagógusi munkáját elismerték és a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy a kultúra szerves részét képező táncművészetet minél magasabb és minőségibb szinten tudja átadni, képviselni a felnövekvő generáció számára.

A kultúra fontosságáról elmondta, hogy az, az oktatással kéz a kézben jár. Bár hogy is valósul meg az oktatás, tanítással vagy tapasztalat szerzéssel, a kultúrát akkor is az oktatás alkotja. Minél tanultabb, műveltebb egy nemzet, annál nagyobb kulturális értékkel bír.
Kiemelte, hogy ebben a válsághelyzetben, illetve az azt követő időben nagyon fontos a minőségi kultúra képviselete. A kulturális élet újra indítása minden téren jelentős feladat, különösen szülő városa Eger tekintetében. Nem elég csak a történelmi emlékművekre építeni egy turisztikai várost, kiemelten kell kezelni a kulturális programokat is.

Nagyon ide illik Sir Winston Churchill világhíres gondolata, amikor Anglia bombázásának idején a kormányülésen az egyik miniszter javasolta, hogy nullázzák le a kulturális költségvetést, és az arra szánt összeget is fordítsák fegyverekre. – Jó, jó – válaszolta Churchill –, de akkor miért is harcolunk?
Churchill gondolata nyomán, felmerült benne, hogy miért éljük túl a világjárványt, ha lemondunk a kultúráról? Ezen gondolatokkal zárta szavait Mirkóczki Zita.

podium