Tánc- és Balettiskola

APódium Tánc- és Balettiskola 1994-ben kezdte meg működését. Az iskola alapítója Barta Dóra Harangozó-díjas Érdemes művész és Mirkóczki Zita Nívódíjas táncpedagógus. Az alapítók célja a táncművészet különböző ágainak megismertetése és megszerettetése a gyerekekkel. Feladatuk a klasszikus balett és modern tánc oktatása egészen kicsi kortól a felnőtté válásig.

Az iskola strukturális felépítése már egész hamar kialakult. A gyerekek 3 éves kortól ismerkedhetnek meg a mozgással a zene világán keresztül. 3 évig a gimnasztika különböző részeivel, majd következik a klasszikus balett előkészítő, mely csoportba a jó adottságú, tehetséges növendékek kerülhetnek. Tehát már egész kis korban megindul a tehetséggondozás. A hobbi szintű oktatásnál a táncgimnasztika a következő lépés. Klasszikus balettel mindenki megismerkedik, természetesen adottságaihoz mérten. A versenyző csoportok kiemelt óraszámban tanulnak balettot, később pedig megismerkednek a modern tánc stílusaival.

podium-balett-es-tanciskola-2

Ez a felmenő rendszerben működő szigorú struktúra jól bevált és az országos és nemzetközi színtereken elért 38 első, 13 második és 12 harmadik helyezés bizonyítja létjogosultságát.

Kezdetektől az volt az alapítók célja, hogy kinevelődjön egy olyan nemzedék, mely érti és élvezi a táncművészetet. 2000-ben létrejött egy ifjúsági balett együttes, mely dramaturgiai egységet taglaló darabokat állított színpadra, kiszolgálva Eger város kulturális életét. Előadásaik a Tavaszi Fesztiválhoz és a nyári turisztikai nagyrendezvényekhez kapcsolódtak. Ez volt az Egri Fesztivál Balett. Hat éven keresztül 12 új bemutatóval jelentkeztek, melyek a Gárdonyi Géza Színház színpadán és a Líceum udvarán kerültek bemutatásra. 2006-ban az Egri Fesztivál Balett munkáját Területi Príma díjjal jutalmazták.

Az iskola növendékei professzionális táncegyüttesekkel és művészekkel is együtt dolgoztak. Ilyen volt a Szegedi Kortárs Balett Mozart Requiem című darabja, melyben 12 Pódiumos növendék táncolt, valamint az egri Gárdonyi Géza Színház Tánctagozatának munkája a Diótörő. Nagy sikerrel működtek együtt Varnus Xavér orgonaművésszel, akivel önálló művészeti estet hoztak létre.

podium-balett-es-tanciskola-1

Iskolánk ez idő alatt háromszor kapta meg a Kiváló Együttes Arany Fokozatát, mely azt jelenti, hogy bizonyos intervallum alatt hány helyezést és milyet sikerült nyernünk. Mivel nálunk mindig többségben voltak az első díjak, ezért mindig Arany Fokozatot kaptunk.

Az utóbbi évek eredményei

Az elmúlt néhány évben tovább kamatozott a két évtizednyi befektetett munka. 2014-ben ismét Európa Bajnokok lettünk 5 koreográfiánkkal, gyerek és junior korosztályban, klasszikus balett, modern és kortárs táncban. 27 gyerekkel jártunk Székelyudvarhelyen az MLTSZ versenyén. Ebben az évben emellett Iskolánk regisztrált Tehetségpont is lett.

A Sirály Nemzetközi Táncművészeti Fesztiválon 2014 és 2015-ben is átvehettük a Fesztivál Nagydíját, két alapító pedagógus pedig szakmai Nívódíjat kapott az országos szövetségtől.

A legnagyobb tervünket is sikerült megvalósítani. 2015 áprilisában Párizsban jártunk a Paris Dance Open versenyen, melyen szintén kiemelkedő eredményeket értünk el. Elképesztő élményben volt részünk, és örökre szóló emlékkel gazdagodtak a gyerekek. A program szakmai része is kiválóan sikerült, hiszen öt első díjat és két különdíjat kaptunk, mely közül az egyik a 2015 novemberében megrendezendő prágai versenyre egyik koreográfiánk ingyenes nevezése. A 2015/16-os tanévben Prágában és Rómában, nemzetközi versenyeken értünk el kiemelkedő eredményeket.

Mirkóczki Zita
Ha többet szeretne tudni rólunk

Iratkozzon fel hírlevelünkre


    Ezennel hozzájárulok, hogy a fent megadott adataimat a podiumtanc.hu-t üzemeltető Pódium a GDPR előírásaival összhangban kezelje, (Adatvédelmi tájékoztató) és részemre hírlevelet küldjön.