A nyaki merevség, fájdalom tünetei, korrekciós lehetősége

A nyaki merevség, fájdalom tünetei, korrekciós lehetősége

Nyaki fájdalmak esetén az izmok mereven összehúzódnak. A fej mozgatása fájdalommal járhat, amely elvezethet oda, hogy a fej oldalirányú mozdítása lehetetlenné válik. Ha a fellépő tünetekkel nem foglalkozunk, a fájdalom nem korlátozódik a nyakra, kisugározhat a tarkóra, a halántékra és a homlokra vagy a szemek tájékára. Súlyos esetben a fájdalom akár a kezekbe is kisugározhat.

Az esetek többségében a nyaki fájdalmakat okozó izom-összehúzódást a statikus helyzetek, mint például az ülés vagy a nem megfelelő fekvőhely, amit az alvás közben felvett helytelen testtartás eredményez, de az egészségesnek tartott és életünk részét képező kerékpározás során felvett előrehajló testtartás szintén forrása lehet. Nyaki fájdalmakat eredményezhet továbbá az erős huzat is, ami meleg időben enyhíti a környezetünk hőmérsékletét.

A nyaki gerinc betegségei vagy a váll bántalmai pl. porckorong-károsodás vagy ízületi kopás) jellemzően már egy hosszabb degeneratív folyamat eredménye, amelynek tünetei évekkel korábban is megjelenhetnek. Ilyenek a lapocka környéki, a mellizmokban megjelenő fájdalmak, amelyekről egyszerű nem veszünk tudomást, kezelgetjük (kenegetjük, lámpázzuk) de valahogy a fájdalom folyamatosan kiújul. Ezekben az esetekben már javasolt szakorvos felkeresése és CT vagy MRI készítése a nyaki szakaszról. A röntgen nem fogja kimutatni a lágyszöveti degenerálódást, ez a protokollos eljárás véleményem szerint felesleges időhúzás.

A merev nyakra jó lehet a masszázs, ami egy passzív megoldás a panaszok csökkentésére, de alapvetően hosszútávon csak az aktív megoldások hoznak tényleges megoldást és végérvényes javulást, gyógyulást. A WhuShuang Daoyin kínai gerinctorna, mint a Hagyományos Kínai Orvoslás terápiás eszköze, kiválóan alkalmas a merev, fejkörzés során „sercegő” nyaknak az oldására, „beolajozására” a többi gerincszakasz karbantartása mellett, jelentősen javítja a nyaki szakasz degenerálódott elemeit, struktúráját, a gyakorlatok hatására a porckorongok felszabadulnak és táplálékhoz jutnak.

Ha hasonló tünet együttesek vannak már jelen életedben, ne húzd tovább, mozdulj meg és aktívan tegyél magadért! Várlak a kínai gerinctornán!

A WhuShuang Daoyin kínai gerinctornáról az alábbi linken keresztül olvashatsz:
https://podiumtanc.hu/wushuang-daoyin-kinai-gerinctorna/

podium